Περί του νέου βιβλίου με τα ημερολόγια του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα


Πηγή


Του Νίκου Χιδίρογλου




 Να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα, μιας κι εδώ στην «ΕΩ», καλύπτουμε συστηματικά τις δραστηριότητες του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως «Ναπολέων Ζέρβας».

Η γνωστοποίηση της έκδοσης των ημερολογίων του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Πρόκειται για ένα ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ιστορικό ντοκουμέντο, που ρίχνει φως στην πολύ δύσκολη για τον Ελληνισμό περίοδο της Κατοχής και στα όσα συνέβησαν στην εποχή εκείνη. Κι όμως... Το πρώτο μεγάλο σοκ, ήταν το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ εξώφυλλο του βιβλίου, όπου φαίνεται ότι δεν υπήρχε χώρος για τη φωτογραφία του στρατηγού και πρωταγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης (υπάρχουν αμέτρητες φωτογραφίες του παντού), αλλά... υπήρχε για... ένα άσπρο άλογο! Λες και μιλάμε για ένα «light» μυθιστόρημα! Επαναλαμβάνουμε: αυτό το θεωρούμε ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Η δεύτερη μεγάλη απογοήτευση, ήταν η συμμετοχή στο πάνελ της παρουσίασης του πρώην ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ Μίμη Ανδρουλάκη (ζήλεψε τη δόξα τού «συμμετέχει και ο»;), αλλά και τα όσα ειπώθηκαν εκ μέρους του. Δικαίωμά του να έχει την όποια άποψή του. Δικό μας δικαίωμα όμως είναι και να πούμε πως θεωρούμε τον κύριο αυτόν εντελώς ακατάλληλο να μιλήσει για τους αγώνες υπέρ πίστεως και πατρίδος του ΕΔΕΣ.

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
 Δεν τίθεται θέμα μη ανοχής, εξ ημών, στην αντίθετη άποψη. Την μη ανοχή καλό θα ήταν να την ψάξουν κάποιοι στην «απέναντι» πλευρά, η οποία από τα μέσα της δεκαετίας του ’40 και ένθεν, δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή να σπιλώνει με ψεύδη την ιερή μνήμη του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα και των πεσόντων μαχητών του ΕΔΕΣ. Και κάτι άλλο: μέχρι σήμερα, κανείς από τον Σύνδεσμο, όπως πληροφορούμαστε, δεν κλήθηκε ποτέ να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση, ή ημερίδα ή συνέδριο ή παρουσίαση βιβλίου για το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ ή τον Άρη Βελουχιώτη. Με λίγα λόγια, κάποιοι ζητούν υποκριτικά ανοχή μόνο από τους εθνικόφρονες. Αλλά, αυτό είναι διαχρονικό πρόβλημα.
Zervas3Η κληρονομιά του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα, είναι κληρονομιά του ελληνικού λαού. Όμως, οφείλουμε όσοι αγωνιζόμαστε για τις αρχές και τις αξίες του εθνικού χώρου, να ζητήσουμε από όλους όσοι ασχολούνται με την ιστορία του ΕΔΕΣ, να το κάνουν με σεβασμό. Και τότε, θα έχουν και την αρωγή μας. Το μόνο που θα κάνουμε εμείς προς το παρόν, είναι να εκφράσουμε τη θλίψη μας για τον τρόπο με τον οποίο στήθηκε το βιβλίο (μιλάμε για το εξώφυλλο) και για τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε το promotion του και να καταθέσουμε απλά την ένστασή μας. Κρίμα, διότι οι εκδόσεις Ωκεανίδα μας είχαν συνηθίσει σε πολύ καλύτερα, όπως είναι το καταπληκτικό βιβλίο του Πέτρου Μακρή - Στάικου για τον ΑΘΑΝΑΤΟ αγωνιστή Κίτσο Μαλτέζο και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε. Κύριοι των εκδόσεων Ωκεανίδα, στην περίπτωση του νέου βιβλίου, που, επαναλαμβάνουμε, αποτελεί ένα ΣΠΟΥΔΑΙΟ ιστορικό ντοκουμέντο, τα «φάουλ» εκ μέρους σας είναι απανωτά. Κατά τη γνώμη μας, πάντα. Ας ελπίσουμε σε μια καλύτερη συνέχεια και αφού ευχηθούμε το βιβλίο να πάει καλά, να εκφράσουμε την ελπίδα κατ’ αρχήν για ένα νέο εξώφυλλο στη β’ έκδοση, με τη φωτογραφία του στρατηγού, ώστε οι νέες γενιές να αποτυπώσουν καλά στη μνήμη τους την εικόνα ενός ανθρώπου, στον οποίο χρωστούν πολλά.

ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ
 Ο Ναπολέων Ζέρβας, είναι ο άνθρωπος με τις αρχές του οποίου πολλοί εξ ημών γαλουχηθήκαμε. Πολέμησε για την πατρίδα στους Βαλκανικούς Πολέμους αλλά και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν και ο ίδιος γόνος αγωνιστών. Ίδρυσε τον ΕΔΕΣ το φθινόπωρο του 1941 και πολέμησε τους κατακτητές, σώζοντας τους Έλληνες της Ηπείρου από την εγκληματική δράση των Τσάμηδων, οι οποίοι συνεργάστηκαν ανοικτά με τους ναζί. Όρθωσε το ανάστημά του στον «κόκκινο» ολοκληρωτισμό και έγινε δέκτης του μένους και της φονικής μισαλλοδοξίας του. Φυσικά, η κομμουνιστική ιστοριογραφία δεν σεβάστηκε τον στρατηγό, παρά το γεγονός ότι προσπάθησε αρχικά όσο μπορούσε, να συνεργαστεί με τις άλλες ανταρτικές οργανώσεις (βλ. Γοργοπόταμος). Μόνο και μόνο αυτό από μόνο του, λέει πολλά για το τι συνέβη τότε στην πατρίδα μας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιστορία Εικονογραφημένη τεύχος Μαΐου 2019: αφιέρωμα στον ΕΔΕΣ

Φωτογραφικό υλικό για τον ΕΔΕΣ και τους πρωταγωνιστές της οργάνωσης

Τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τους 140 εκτελεσθέντες στο Νταλαμάνι