Τι απέγινε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ναπολέοντα Ζέρβα;   Πριν από λίγα χρόνια είχα επισκεφθεί το Μουσείο που βρίσκεται στην πλατεία Καραϊσκάκη, Καλλέργη 9. Δεν ήταν ανοιχτό λόγω εργασιών. Έκτοτε το Μουσείο δεν ξανάνοιξε. Πριν λίγα χρόνια μάλιστα είχαν γίνει επερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων, από δύο βουλευτές, για τον λόγο που το μουσείο παρέμενε κλειστό. Η απάντηση ήταν αόριστη γενικολογία και έκανε λόγο για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πλέον έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε χρόνια και το μουσείο δεν λειτουργεί. Η εγκατάλειψη της πολιτείας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Προς τιμήν του, το 2000 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε μεσολαβήσει να γίνουν κάποια έργα στον περιβάλλοντα χώρο. 
       Ο σκοπός του ιδρύματος - μουσείου Ναπ. Ζέρβα, ήταν η συγκέντρωση του προσωπικού αρχείου του Στρατηγού Ζέρβα καθώς και η δημιουργία βιβλιοθήκης για τον ΕΔΕΣ και γενικότερα για την Εθνική Αντίσταση. Στο μουσείο βρίσκεται αρκετός πλούτος και πληθώρα σπανίων εγγράφων και ντοκουμέντων για τον Στρατηγό Ζέρβα και την Εθνική Αντίσταση που δεν έχουν δημοσιευθεί μέχρι τώρα. Θεωρούμε πως πρόκειται για εγκληματική αμέλεια η μη λειτουργία του μουσείου. Ίσως κάποιους να τους συμφέρει αυτή η κατάσταση, μιας και η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης έχει καπηλευθεί από νοσταλγούς συνθημάτων τύπου "ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ" και ο τεράστιος πλούτος του αρχείου του μουσείου καταρρίψει τους μύθους τους.
      Χρέος μας και σκοπός μας είναι να ανοίξει πάλι το μουσείο για να είναι προσβάσιμο στο κοινό και στους ερευνητές. Παλαιότερα το τηλέφωνο του ιδρύματος ήταν το 210-5229562. Πλέον αυτός ο αριθμός δεν βρίσκεται σε ισχύ. Παρακαλούνται όσοι γνωρίζουν κάτι παραπάνω για το μουσείο, να επικοινωνήσουν μαζί μας για πληροφορίες.


                                                                                                                    Εδεσίτης Ιστορικός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιστορία Εικονογραφημένη τεύχος Μαΐου 2019: αφιέρωμα στον ΕΔΕΣ

Φωτογραφικό υλικό για τον ΕΔΕΣ και τους πρωταγωνιστές της οργάνωσης

Τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τους 140 εκτελεσθέντες στο Νταλαμάνι