Κοιμήθηκε ο ήρωας της Αντίστασης Ιωάννης Ζαρμακούπης





Ο αγωνιστής των ΕΟΕΑ - ΕΔΕΣ, Ιωάννης Ζαρμακούπης.






Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 91 ετών ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Ιωάννης Ζαρμακούπης. Καταγόταν από το χωριό Σύντεκνο της επαρχίας του Βάλτου. Εντάχθηκε στις Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών του ΕΔΕΣ, του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα στις 28 / 3/ 1943 και πολέμησε σε  πολλές μάχες μεταξύ των οποίων η μάχη της Σκουληκαριάς τον Ιανουάριο του 1943, στις ορεινές περιοχές της Άρτας έναντι των Ιταλών. Άλλη σημαντική μάχη που έλαβε μέρος ήταν αυτή του Μακρυνόρους που συνέβη το καλοκαίρι του 1943 στα πλαίσια της επιχείρησης Animals (Ζώα) και που καθυστέρησε για μια βδομάδα περίπου την μεταφορά των ιταλικών μεραρχιών από τον ελληνικό εδαφικό χώρο στη Σικελία όπου είχαν κάνει την αποβίβαση οι σύμμαχοι. Υπηρέτησε στις ΕΟΕΑ μέχρι την 18 Οκτωβρίου 1944.

Μετά την απελευθέρωση και την αποστράτευση του ΕΔΕΣ ο Ιωάννης Ζαρμακούπης κατετάχθη στην Ταξιαρχία προερχόμενος από τις ΕΟΕΑ στις 13 Φεβρουαρίου 1945. Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς μετατέθηκε σε Τάγμα της Εθνοφυλακής. Τον Μάρτιο του 1947 εξαιτίας της ικανότητάς του κλήθηκε κατόπιν ατομικής προσκλήσεως να ενταχθεί στο 22ο Τάγμα Πεζικού ΛΟΚ. Στις 21 Νοεμβρίου 1947 προήχθη επ' ανδραγαθία λόγω της δράσης του στον βαθμό του Δεκανέα. Τον Μάρτιο του 1948 κατόπιν διαταγής του Γενικού Επιτελείου Στρατού παρέμεινε στο στράτευμα σαν έφεδρος αξιωματικός. Στις 2 Απριλίου 1948 του απονεμήθηκε το αργυρούν αριστείον ανδρείας. Τον Μάρτιο του 1949 προήχθη επ' ανδραγαθία στον βαθμό του επιλοχία και στις 6 Δεκεμβρίου 1949 απολύθηκε από το 527 Τάγμα Πεζικού με εξαίρετη διαγωγή.

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που πολέμησαν τους κατακτητές και απελευθέρωσαν τη χώρα. Τιμή και δόξα στους αγωνιστές στους αξιωματικούς και οπλίτες του Ελληνικού Στρατού που την περίοδο 1946 - 1949 έσωσαν τη χώρα από τους ξενοκίνητους αυτονομιστές. Ένας από αυτούς ήταν ο Ιωάννης Ζαρμακούπης. Ας είναι ελαφρό το χώμα που τον σκεπάζει.  







  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιστορία Εικονογραφημένη τεύχος Μαΐου 2019: αφιέρωμα στον ΕΔΕΣ

Φωτογραφικό υλικό για τον ΕΔΕΣ και τους πρωταγωνιστές της οργάνωσης

Τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τους 140 εκτελεσθέντες στο Νταλαμάνι