Η μεγάλη συμβολή του ΕΔΕΣ στην Εθνική Αντίσταση. Του Βησσαρίωνα Μπακόλα

                                                     ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΝΙΚ.ΜΠΑΚΟΛΑΣ
Εδ. Πάρεδρος Παιδ.Ινστ.-Επιθεωρητής
Dip.Ed.,B.Ed., B.Pol.Sc.,ProDr.Ed.(3952/82ΔΙΚΑΤΣΑ)
Γούναρη 42,Αγία Παρασκευή,153.43. Αθήναι.
Τηλ.210-6006134 –6031874—697.4771776
FAX- 210-3621651.

                                                  
Ο Ν. Ζέρβας αριστερά του ο Τ. Μπάρνς και δεξιά του ο Κ. Γουντχάουζ.


Β/Δ ΕΛΛΑΔΑ --- Ιούλιος 1944,Ιούλιος 1943, Νοέμβριος 1942.

1.-Γ΄Συμμαχική μεγάλη Επιχείρηση 1944

Πέρασαν 60 χρόνια από τον Ιούλιο του 1944, από τότε που το Συμμαχικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής είχε διατάξει τις Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών του Ναπολέοντα Ζέρβα, να εκτελέσουν την τρίτη μεγάλη Συμμαχική Επιχείρηση ΚΙΒΩΤΟΣ.
Σύμφωνα με την από 19 Φεβρ.1949 Έκθεση του Στρατηγού από την 14 η Μαρτίου 1943, οι Ε.Ο.Ε.Α. ήταν επίσημα προκεχωρημένες Μονάδες των Συμμαχικών Δυνάμεων στο Μέτωπο της Νότιας Ευρώπης. (Σύμφωνο Ν.Ζέρβα-ΕDDΥ ΜΑΥRΕΣ,Μυριδ. Σελ.264,1988).
Ο ανεψιός του Υπουργού Εξωτερικών Ήντεν, ο DAVID WALLAS, ως απεσταλμένος του Τσώρτσιλ και σε συνεργασία με τον πρέσβη Λήπερ, έπεσε με αλεξίπτωτο στην Κεντρική Λάκκα Σούλη για να προετοιμάσει την απόβαση των Συμμαχικών στρατευμάτων στα παράλια της Βορειοδυτικής Ελλάδος, που θα είχαν κάλυψη και από το ελεύθερο μέτωπο της Ιταλίας.
Τα Δερβίζιανα ήταν η Πρωτεύουσα της Ελευθέρας Ορεινής Ελλάδος και η έδρα του Γενικού Αρχηγείου με τις συμμαχικές αποστολές.
Η έδρα των Μυστικών Υπηρεσιών(ΜΥΠ) για την Ελλάδα μετά την εκτέλεση του Λόρενς(Γκσελ.60) από τον Σπάικ Μοράν με εντολή της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ), ήταν στα Τσερίτσανα της Λάκκας Σούλη, μακριά από την έδρα του Ναπολέοντα Ζέρβα,αλλά στην περιοχή του για λόγους ασφάλειας .
Από το βιβλίο ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ του υπεύθυνου των ΜΥΠ Νάιτζελ Κλάιβ και από τα αποσμάσματα εκθέσεών του προκύπτει το έντονο ενδιαφέρον των Συμμάχων για την οργάνωση Προγεφυρώματος απόβασης στη Βορειοδυτική Ελλάδα.
Την ίδια έννοια Προγεφύρωμα Β/Δ Ελλάδος χρησιμοποιούν και οι Γερμανοί Στρατηγοί. ΡΙΧΜΠΕΡΓΚ και Λανς (Λεύκ.Ιωάννου,σ.157, Γκλ.65).
Από την Μακεδονία ήλθε ο Ν.Χάμμοντ και έφερε τις δικές του επιτελικές πληροφορίες για την κατάσταση στη Μακεδονία, την Θράκη και την Θεσσαλία.
Έτσι στα Δερβίζιανα με τον Ναπολέοντα Ζέρβα , τους επιτελείς του και τους άλλους στρατιωτικούς συνδέσμους της Μ. Βρετανίας και της Αμερικής διατύπωναν σχέδια και προτάσεις δράσεως για την μεγάλη επιχείρηση.
Είναι αδύνατο να αναφερθώ στις επιχειρήσεις που έγιναν περιφερειακά της έδρας του Στρατηγείου, εκείνη την εποχή. Ήταν επιχειρήσεις Τακτικού Στρατού από Μεγάλες Μονάδες,Μεραρχίες,Συντάγματα κ.λ.π,.που απέκτησαν ακόμη και αεροπορική βάση με το αεροδρόμιο της Παραμυθιάς.
Αυτό το σημείο του Αρχάγγελου που έστησε το Μνημείο Πεσόντων η οργάνωση Πρεβέζης, ακριβώς κάτω από το Ζάλογγο ,είναι σημαντική τοποθεσία για τους άξονες δρόμων Πρεβεζα-Πάργα-Ηγουμενίτσα,Πρέβεζα-Αρτα-Αγρίνιο,Πρέβεζα-αεροδρόμιο Παραμυθιάς-Ιωάννινα και Πρεβεζα-Φιλιππιάδα-Ιωάννινα με τις σχετικές προεκτάσεις προς Μέτσοβο και Αγρίνιο.

Διαβάζουμε στα αρχεία, μεταξύ των άλλων και το με αριθ. Πρωτ.9807 «Δελτίο Στρατιωτικής Κατάστασης 6ης και 7ης Ιουλίου 1944.»

«…………ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΜΕΥΣ
Μονάδες του Γενικού Αργηγείου,3/40 Σύνταγμα,ΙΙ τάγμα Γ.Α.και μονάδες της ΙΧ Μεραρχίας επετέθησαν αιφνιδιαστικώς κατά οχυρωμένων σημείων του τομέως Πρεβέζης,ήτοι κατά κατωκημενων χώρων Λούρου-Σαμψούντος-Σινώπης-Αρχαγγέλου-Καναλίων και Καστροσυκιάς.
Τα τμήματα έφερον πλήρως και μετά θαυμαστής ακριβείας εις πέρας τας ανατεθείσας εις αυτάς αποστολάς,χάρις εις το τολμηρόν πνεύμα,την γενναιότητά των και αυτοθυσίαν των…..»
Ανάλογος και παρόμοια είναι και η αναφορά για τις ταυτόχρονες επιχειρήσεις των τομέων Βόρειου και Ανατολικού.(61—σ253-256).
Παντού έγιναν φοβερές μάχες κατά των Γερμανών και των Γερμανοτσάμηδων.
Από την ‘άνοιξη του 1944 έπρεπε να μεταβληθεί η κατάσταση στη Θεσπρωτία για να εξασφαλισθεί η παραλιακή ζώνη Απόβασης.
Με την κατάληψη και ανακατάληψη της Πάργας ,3Απριλίου και 29 Ιουνίου,με την απελευθέρωση της Παραμυθιάς την 27η Ιουνίου με τον έλεγχο της στενωπού Ποντάρι δημιουργείται ο ελεύθερος διάδρομος μεταξύ θαλάσσης και ορεινών συγκροτημάτων για απόβαση και μεταφορά εφοδίων. Το Προγεφύρωμα για την Β/Δ Ελλάδα ήταν πραγματικότητα .Οι ανταρτικές δυνάμεις,χωρίς αεροπορική κάλυψη και στήριξη με βάθος την γραμμή Αράχθου και την Πίνδο ,από το Μέτσοβο μέχρι τον Αμβρακικό, από τη γραμμή του Καλαμά με κέντρο την Λάκκα Σούλη δημιούργησαν μεγάλη αναταραχή στο Βερολίνο από τον εγκλωβισμό μεγάλων Γερμανικών Μονάδων Στρατού στην Ελλάδα και την αποσκίρτιση από τον Γερμανικό άξονα της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.
Λειτούργησαν με απόλυτη επιτυχία τα σχέδια επιχειρήσεων και στους 3 τομείς,τον Βόρειο,τον Νότιο και τον Δυτικό.
Ετσι άνετα οι Συμμαχικές δυνάμεις αντί να αποβιβασθούν στα νότια των Βαλκανίων αποβιβάζονται στη Νορμανδία.

Δυστυχώς αυτή την περίοδο οι εξουσιολάγνοι του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ μετά την συμφωνία της Πλάκας της 29-2-1944 καταδιώκουν,εκτελούν,φυλακίζουν,βασανίζουν,τρομοκρατούν με ξεχωριστή μανία τους οπαδούς και συγγενείς των ανταρτών Ε.Ο.Ε.Α.
Την 6η Μαρτίου ομάδα του ΕΛΑΣ εισέρχεται στην ΄Άνω Ράχη του Ζαλόγγου και στην περιφέρειες Αρτας-Πωγωνίου-Φιλιατων- Ζαγορίου γίνονται απερίγραπτα όργια.
Κάποια Πανεπιστήμια και Δικαστήρια,όταν προκαλούν με δήθεν διατριβές και αβασάνιστες αποφάσεις,πρέπει να απαντούν στην δεκασέλιδο Γενική Καταγγελία της 21 Ιουνίου 1944 με αριθμό Πρωτοκ. 8074.(Αρχ.59—197κ.ε.)
Από τις εκβολές του Αχέροντα μέχρι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα κινητοποιήθηκαν με γενική επιστράτευση οι Αλβανοτσάμηδες για να χρησιμοποιηθούν με ανταρτικές μεθόδους κατά των δυνάμεων του Ναπολέοντα Ζέρβα.
Ο υπεύθυνος των Μυστικών Υπηρεσιών,γνωστός με το ψευδώνυμο Τζιμ Ράσσελ,καταγράφοντας τις διαμαρτυρίες για την παντελή έλλειψη συμμαχικών στρατευμάτων και αεροπορικής κάλυψης από τις μεγάλες πόλεις της Β/Δ Ελλάδος Αγρίνιο-Άρτα-Πρέβεζα- Ιωάννινα παρατηρεί με αγανάκτηση το όργιο της φιλοεαμικής γραμμής της επίσημης ελληνικής εκπομπής του ΒΒC.(Σελ.135)
.Απόλυτη σιωπή για το Προγεφύρωμα και τις γιγαντομαχίες με προκλητική προβολή της Βουλγαρίας.
Σε κάθε μεγάλη επιτυχία και επιχείρηση συμμαχική των Εθνικών Ομάδων Ελλήνων Ανταρτών κατά των Ιταλών, Κατά των Γερμανών ,κατά των Αλβανοτσάμηδων κ.λ.π. αναπτύσσονται από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και ένοπλες επιθέσεις και έντονη προπαγάνδα εναντίον του Ζέρβα και των άλλων Εθνικών Οργανώσεων.


2. Δεύτερη(1943) και Πρώτη (1942)Μεγάλη Συμμαχική επιχείρηση.

Η ίδια περιοχή της Β/Δ Ελλάδος είχε χρησιμοποιηθεί και το καλοκαίρι του 1943 για την μεγάλη Συμμαχική Επιχείρηση ANIMALS .
Η σχεδιαζόμενη με μεγάλες προετοιμασίες και μεγάλες μάχες απόβαση στην Βόρειο- Δυτική Ελλάδα λειτούργησε παραπλανητικά και οι σύμμαχοι έκαναν απόβαση στη Σικελία με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το Φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι.
Και τότε η περιοχή έγινε ολοκαύτωμα για τις ανάγκες των συμμάχων.
Το προγεφύρωμα του 1943 είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον Χίτλερ και στην προσπάθειά του να καλύψει τις ανάγκες από το κενό της κατάρρευσης του Φασισμού τοποθέτησε ως Γενικό Επιτελάρχη της Επάκτιου Αμύνης Βορειοδυτικής Ελλάδος τον ανεψιό από αδελφή του υπαρχηγού του Στρατάρχη Γκαίριγκ, τον Συνταγματάρχη Σάλμιγκερ.
Είναι πράγματι εντυπωσιακή η απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε στην Κρήτη. Ποτέ όμως δεν αξιολογήθηκαν οι μάχες του άξονα Ιωαννίνων- Αγρινίου,ούτε προβλήθηκαν όπως του Κράιπε.
Π.χ.για να βρεθεί το πτώμα του Σάλιγκερ κοντά στη Γέφυρα του Ζήτα αναστατώθηκαν τότε, εκτός της Ηπείρου,η Αθήνα,το Βερολίνο και οι συμμαχικές πρωτεύουσες(Α.Παπαδ.σελ.100).

Αλλά και η πρώτη μεγάλη συμμαχική επιχείρηση HARLING, το1942,που κατέληξε στην ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου συνδέεται με την περιοχή
.Από την ξεχασμένη Β/Δ Ελλάδα τότε , όπου μάχες με τους Ιταλούς ήταν σε εξέλιξη,ο Ναπολέων Ζέρβας χωρίς χρονοτριβή ανταποκρίθηκε στην εκτέλεση της μεγάλης επιχείρησης.
Και από τον Γοργοπόταμο οι ΄Άγγλοι κομάντος-σαμποτέρ κινήθηκαν προς αυτά εδώ τα μέρη , προς τα παράλια του Ιονίου Πελάγους, μέχρι την Πάργα ,όπως προέβλεπε το σχέδιο HARLING για επιστροφή στο Κάιρο.
Αυτή την Δυτική Πορεία την κατέγραψε με λεπτομέρειες ο Μιχάλης Μυριδάκης στο βιβλίο του ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ.

Σκόπιμα σας υπενθυμίζω αυτά τα μεγαλύτερα γεγονότα ,ως διαρκή ,αδιάκοπη και μακροχρόνια προσφορά της περιοχής στην Ελλάδα και στους Συμμάχους.
Σκόπιμα αναφέρομαι στις 3 αυτές μεγάλες επιχειρήσεις του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που δεν τις γνωρίζαμε τότε,αλλά προσφερθήκαμε ως θυσία για την Ελευθερία,την Δημοκρατία,την Δικαιοσύνη και την Ειρήνη όλου του Κόσμου.
Οι αχάριστοι Μεγάλοι , που μας χρησιμοποίησαν και μας διαίρεσαν τότε ,τώρα κάθε χρόνο μαζεύουν μερικές δεκάδες Πρωθυπουργών στη Νορμανδία και εορτάζουν την απόβαση.
Σκόπιμα αναφέρομαι στις 3 μεγάλες επιχειρήσεις που ήταν συνέχεια του έπους του 40 για να αξιολογήσουν κάποτε οι ηγέτες και παράγοντες της περιοχής την ιστορική σημασία με απαιτήσεις σεβασμού προς την Αλήθεια.
Είναι χρέος της ηγεσίας της Ελλάδος να τιμήσει κάποτε τις θυσίες του Λαού της Β/Δ Ελλάδος..
Οι 1164 φονευθέντες συμπολεμιστές του ΕΔΕΣ εκείνα τα χρόνια δικαιούνται μια επιμνημόσυνη αναφορά ευγνωμοσύνης από το Κράτος μας και από το Έθνος των Ελλήνων.

Με έδρα τα Δερβίζιανα, με λημέρια και ορμητήρια όλα τα μέρη που κάλυπτε η Σουλιώτικη Συμπολιτεία ,με ενδοχώρα και ακτίνα δράσεως τους ορεινούς όγκους της οροσειράς της Πίνδου,οι εθελοντές αντάρτες ,χωρίς αεροπορική κάλυψη,είχαν θέσει και πάλι στη διάθεση των Συμμάχων τα παράλια της Β/Δ Ελλάδος με επίκεντρο την Σπλάντζα και την Πάργα.
Με πρωτοβουλία και ενέργειες της Ηπειρωτικής Εταιρείας Αθηνών το 1945, καταγράφηκαν από Ανώτατη Επιτροπή οι καταστροφές και οι απώλειες ανθρώπινων ψυχών εκ του αμάχου πληθυσμού για όλη την Ήπειρο.
Μόνο για την περιοχή της Σουλιώτικης Συμπολιτείας καταγράφηκαν περισσότεροι από750 νεκροί που δικαιούνται καλύτερης Μνήμης από όλους μας.
Ο Σύνδεσμος Αγωνιστών της Πρέβεζας με δικές του δυνάμεις για πολλά χρόνια αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου,στην οργανωμένη παραποίηση της Ιστορίας,στους νεώτερους διωγμούς αφρόνων πρακτόρων ξένων συμφερόντων.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ποτέ την καταστροφή του Μνημείου της Στεφάνης μετά τα αποκαλυπτήρια που έγιναν τον Ιούλιο του 1996 (Ηπειρ.Εταιρ.τ.240).

3 .- Νεολαία του Πολυτεχνείου της Κατοχής-Ιερός Λόχος ΕΔΕΣ

Ας μου επιτρέψουν οι παριστάμενοι Πολεμιστές να αναφερθώ με λίγα λόγια για το Άνθος της Αθηναϊκής φοιτητικής Νεολαίας που πρόσφερε την δική της μεγάλη θυσία σε αυτήν εδώ την περιοχή. Είχαν προηγηθεί αρκετοί νεαροί επιστήμονες και απόφοιτοι του οκτατάξιου τότε Γυμνασίου Θεσσαλοί.
Από αυτά τα νεαρά αγνά παιδιά έπεσαν στη μάχη κατά των Γερμανών στον Αρχάγγελο ο Τάκης Καπράλλος,ο Ηλίας Κουρεμένος και ο Τσιλίκης, στηΜενίνα: ο Νίκος Τσουκνικάς , και στηΛευκάδα:ο Φαίδων Μαηδόνης. Αιωνία τους η Μνήμη.

Η νεολαία μας δεν γνωρίζει τίποτε γι αυτές τις θυσίες διότι έχει παγιδευτεί σε μύθους αντίστασης,δεν γνωρίζει τίποτε για τον Ιερό Λόχο του ΕΔΕΣ,και κάθε χρόνο σύρεται σε καταστροφές με μεγάλη ασέβεια προς τα έργα των Ηπειρωτών Ευεργετών.
Κανένας δεν μίλησε στη Νεολαία μας για τους νεαρούς αντάρτες που πολέμησαν μόνο κατά των Γερμανών,όπως γράφει ο ίλαρχός τους τότε και Αντιστράτηγος αργότερα Θεόδωρος Χαρβαλάκης.
Στην Αθήνα βρέθηκαν ανάμεσα στα πυρά των Ιταλών και Γερμανών και της ΟΠΛΑ,της δήθεν Οργάνωσης Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών που αλώνιζε τις Ανώτατες Σχολές και τρομοκρατούσε .
Οδηγήθηκαν στα βουνά από την τρομοκρατική δράση της ΟΠΛΑ στις Ανώτατες Σχολές.μετά την δολοφονία του Κίτσο Μακρυγιάννη –Μαλτέζου και του Ηλία Ρογκάκου.
Αντιπροσωπείες φοιτητών από όλες τις Σχολές συγκεντρώθηκαν το 1943 στο Πολυτεχνείο και ίδρυσαν τον Εθνικό Σύλλογο Ανωτάτων Σχολών.
Ο ΕΣΑΣ ήταν το ανεξάρτητο φοιτητικό Κίνημα της Κατοχής, που είχε βάλει ξεκάθαρους υψηλούς Εθνικούς σκοπούς ,το Εθνικό Σπουδαστικό Απελευθερωτικό Σώμα ,τον Ιερό Λόχο, κατά το πρότυπο εκείνου της Μολδοβλαχίας.
Τις πρώτες ομάδες του Ιερού Λόχου τις όρκισε ο Πάπα-Μόσκος κοντά στον ΄Άγιο Παντελεήμονα και στο Πολυτεχνείο,ο μετέπειτα Μακάριος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
Γράφει ο Ιερολοχίτης Σωτήρης Τσαμπηράς στο βιβλίο του ΑΣ ΜΗ ΒΡΕΞΕΙ ΠΟΤΕ :
« Στην αίθουσα τράνζιτο του ΟΡΛΥ,έσκυψα να του φιλήσω το χέρι. Θυμήθηκε ο Μακάριος την σκηνή πριν από 15 χρόνια: __ Εσύ ήσουν Ιερολοχίτης και είχες δώσει τον όρκο τότε πριν πάτε στο αντάρτικο…».
Με ψεύτικα στοιχεία,π.χ.τόπος γέννησης Φιλιππιάδα και πορεία από την Αθήνα προς τα βουνά ,εκείνα τα μαύρα χρόνια της Κατοχής δεν ήταν εύκολη υπόθεση.
Τους ηλέκτριζαν όμως οι ειδήσεις ότι οι Πρωταγωνιστές του Πολέμου Τσώρτιλ και Χίτλερ ενδιαφέρονταν για την Β/Δ Ελλάδα στέλνοντας παράγοντες από το δικό τους στενό περιβάλλον.
Κάπως έτσι και με χίλιους κινδύνους έφταναν στην Πρωτεύουσα της Ελευθέρας Ορεινής Ελλάδος, τα Δερβίζιανα,οι νέοι που ξεκίνησαν από το Πολυτεχνείο για μια πραγματική,αληθινή Εθνική Αντίσταση.
Και ο Ναπολέων Ζέρβας τους έβαλε πολύ κοντά του στη Λάκκα Σούλη ,στο μικρό χωριό Μπάλλα για διαμονή,για εκπαίδευση βουνού και ανορθόδοξου πολέμου για βάπτιση πυρός τακτικού στρατού. Στου Μπάλλα ,όπου τα σπίτια του βετεράνου της Εθνικής Αντίστασης Χαρίλαου Τσόγκα είχε την έδρα το 3/40 Σύνταγμα του Αγόρου.
Εκεί στου Παπανικόλα, στη Βρύση Καρακίτσου,στου Τζάλλα και στο Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας,ήταν ο καταυλισμός τους,το πεδίο βολής, και το καταφύγιο προσευχής. Κοντά στον Γκουμπέ είχαν τα καζάνια για το συσσίτιο.
Από αυτό το Λημέρι και Ορμητήριο ξεκινώντας οι Ιερολοχίτες έγραφαν τραγουδώντας και πολεμώντας λαμπρές σελίδας δόξας από την Φιλιππιάδα μέχρι την Καστροσυκιά και το Ζάλογγο,από την Παραμυθιά μέχρι την Πάργα με ιδιαίτερη διάκριση στη Μενίνα,από την Ολύτσικα και την Δωδώνη μέχρι τα Γιάννινα.
Μετά από τις νικηφόρες μάχες επέστρεφαν στού Μπάλλα,άλλοι στο πρόχειρο Νοσοκομείο της Ευαγγελίστριας,άλλοι για συμπλήρωση στα προσωπικά τους ημερολόγια
Όλοι φρόντιζαν για το μνημόσυνο των δικών τους συναδέλφων Ιερολοχιτών και τις Εφημερίδες «Κουτσουκέλα» και «Μεγάλη Ελλάδα».
( Αρχείο του Διοικητή τους Γ.Κατσαδήμα που έγινε Στρατηγός και Υφυπουργός).

4.-Επιχείρηση Κοινωνικού Εκμαυλισμού και Διαφθοράς
Το 1992 χορηγήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου διδακτορικός τίλτος για διατριβή με τίτλο «Ο μετασχηματισμός του Λόγου στην Ελλάδα».
Με την ιδιότητα του Εταίρου αυτού του Πανεπιστημίου ,πήγα στην Αγγλία και εντόπισα την αδημοσίευτη διατριβή από την οποία κράτησα αποσπάσματα σε φωτοτυπίες.Δυστυχώς είναι εργασία σκοπιμότητας με αμφίβολες και μονόπλευρες πηγές και πρόχειρη βιβλιογραφία.
Συνδέει τους δήθεν κοινωνικούς αγώνες του ΕΑΜ της 10ετίας του 40 και τους παρουσιάζει ως δικαίωση με την αλλαγή του Ιδεολογικού προσανατολισμού που έγινε στη 10ετία του 80.
Ανακαλύπτοντας σκόπιμη εμπλοκή ξένων Πανεπιστημίων στα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα της χώρας,κατέστησα γνωστές τις ανησυχίες μου, όπου μπορούσα.
Στην πατρίδα μας όμως επιβλήθηκε Πνευματική Τυραννία και αυτή η ιδιότυπη πνευματική τρομοκρατία καλύπτει και πολλαπλασιάζει την παραχάραξη και παραποίηση της Ιστορίας από πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα,όπως το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Γι αυτό και αισθάνομαι το βαθύτατο χρέος μου και νομίζω όλων σας να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας προς την αδελφή οργάνωση της Πρέβεζας, για όσα μέχρι τώρα έπραξε,όπως αυτό εδώ το Μνημείο στον Αρχάγγελο κάτω από το μνημείο του Ζαλόγγου.
Νομίζω όμως, ότι είναι απαραίτητο να υπενθυμίζουμε στους πολιτικούς μας και στην πνευματική ηγεσία της χώρας, την επιχείρηση Εκμαυλισμού και Διαφθοράς του Ελληνικού Λαού που έγινε τον 15νταύγουστο του 1982. Και αυτό πρέπει να επιδιώκεται να επαναλαμβάνεται συχνά με όλα τα μέσα.

Αιφνιδιαστικά στις βραδυνές ώρες της 12ης Αυγούστου ανακοινώνεται ότι θα γίνει στις 17 Αυγούστου συζήτηση στο θερινό τμήμα της Βουλής των Ελλήνων για την Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης με πρώτον ομιλητή τον Πρωθυπουργό ,τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Αμέσως ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,ο Ευάγγελος Αβέρωφ,εξέφρασε την έντονη ανησυχία.
Αντιστασιακός ο ίδιος,όμηρος και αιχμάλωτος του Φασισμού στη Ιταλία,συγγραφέας βιβλίων επί του θέματος με Διεθνή Εμπειρία ,απάντησε με πολλά επιχειρήματα στη Βουλή.
Με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε στο πρόσφατο βιβλίο του Ανδρέα Παπανδρέου «Η Δημοκρατία στο απόσπασμα» και του πατέρα του Γεωργίου Παπανδρέου, «Η απελευθέρωση της Ελλάδος».
Δυστυχώς η συζήτηση στη Βουλή πήρε μορφή παραλογισμού με την πρωτοφανή εισαγωγή της αντίστροφης Λογικής και της αντίστροφης Ηθικής.
Το Έθνος του Παγκοσμίου σεβασμού και της Αλήθειας του 40 που είχε ένδοξη συνέχεια στη Β/Δ Ελλάδα με τις μεγάλες συμμαχικές επιχειρήσεις του 1942,1943 και 1944 ,γίνεται ψεύτικο με αλλαγμένη φυσιογνωμία.
Στη δευτερολογία επί της Αρχής του Ν/Σ ,ο Ευάγγελος Αβέρωφ καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις και παραλογισμούς,αποχωρεί ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,υποσχόμενος κατάργηση του Νόμου και εισαγωγή νέου Νόμου.
Μετά από αυτό ακολούθησε το Ν/Σ αποκεφαλισμού των στελεχών της Εκπαιδεύσεως με την ίδια μέθοδο αιφνιδιασμού,επείγοντοςκαι σε θερινό τμήμα ,για τις ανάγκες του Κοινωνικού Μετασχηματισμό που το κληρονομήσαμε ως Κατεστημένο Κοινωνικό Ιεραρχικό Εκμαυλισμό.
Για την Δημιουργία κατεστημένης Πνευματικής Τυραννίας είχε προηγηθεί:
1ον, η άμεση δραστηριοποίηση 3 στελεχών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τα Πτυχία του ΔΙΚΑΤΣΑ,για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο(ΚΕΜΕ τότε) και για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΔΟΕ,ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ.,
2ον η απομάκρυνση των Μονίμων Γενικών Διευθυντών και Εποπτών και
3ον ο Ν.περί των Πανεπιστημίων.

5.-Αποκατάσταση-Δικαίωση και Εγρήγορση

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, ζήσαμε και ζούμε τις συνέπειες .Η προκλητική παραχάραξη της Ιστορίας λειτουργεί ως Ψυχοναρκωτικό με στόχο την Νεολαία μας.
Η προκλητική συμπεριφορά συνεχίζεται, μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και την απόλυτη δικαίωση του Ναπολέοντα Ζέρβα.
Τώρα όμως χρειάζεται περισσότερη εγρήγορση των Εθνικών Δυνάμεων Αντίστασης διότι οι ειδικοί διαπιστώνουν τάσεις προς μια νέα μορφή σκληρού ολοκληρωτισμού, ως Νεοναζισμός με πολλά προσωπεία. (ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ,Αλεβιζόπουλος,--ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ,Μποσνακούδη).
Σήμερα μαίνεται ένας σκληρός πολιτιστικός πόλεμος σε πολλά πανεπιστήμια του κόσμου με επίκεντρο τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ορθοδοξία.( ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ,---- ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟΣ)
Επιστρέφοντας από το Λονδίνο το 1981 είχα εντοπίσει διδακτορικές διατριβές Δυτικών Πανεπιστημίων με Μαρξιστική προσέγγιση.
Επίσης έγκαιρα περιήλθε σε γνώση μας σχέδιο αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια με σκοπό την ίδρυση ενός νέου ελεγχόμενου μορφώματος με το όνομα BULGRAVIA με έδρα την Θεσσαλονίκη στη θέση της Αλβανίας,Ελλάδας ,Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας.
Μετά από το αποκαλούμενο σχέδιο Ανάν για την Κύπρο αποκαλύπτονται σενάρια και σχέδια για Μεγάλη Μέση Ανατολή.(Παρακααθήκη,Απρίλ.04).
Οι δυνάμεις του Έθνους στη δεκαετία του 40 έκαναν την σωστή πρόβλεψη και επιλογή, σώζοντα; το Έθνος και το Κράτος μας., γιατί είχαν ως βάση την Πίστη σε Σταθερές Αξίες. Στα μνημεία μας δεσπόζει ο Σταυρός της Θυσίας και Αυτοθυσίας,ως κορύφωση του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού.
΄Εμείς έχουμε χρέος επαγρύπνησης και είναι εύκολο, διότι έχουμε οδηγό την δική μας δικαιωμένη Ιστορία και την Ευαγγελική περικοπή τουΛουκά Β,34 «ως σημείον αντιλεγόμενον».
Η άγνοια και η κακία παραποιούν την Αλήθεια. Και ασφαλώς έχουμε συναίσθηση ότι η Αντίσταση δεν είναι ειδυλλιακό τοπίο και καμιά αντίσταση δεν προσφέρει ωραίο θέαμα.
Η Αντίσταση αναγκάζεται να είναι βουτηγμένη στο πένθος και τη φρίκη με στιγμές αγιότητητας και αγριότητας.
Οι αντάρτες όλων των οργανώσεων ήταν αγωνιστές και το αγωνιστικό πνεύμα γίνεται εφιάλτης όταν εκτρέπεται παραπλανητικά με μίσος και φανατισμό από την Εξουσιολαγνία.

Λίγους μήνες πριν από την εκδημία του ο Ευάγγγελος Αβέρωφ μου έδωσε το τελευταίο του βιβλίο, ΕΝΑ ΣΑΛΠΙΣΜΑ.
Το περιεχόμενο αφορά την επανίδρυση του Κράτους με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην αληθινή της έννοια και την απόδοση Δικαιοσύνης στα Πρόσωπα.
Υπάρχουν προγραμματικές δηλώσεις και σχέδια επανίδρυσης του Κράτους.
Γι αυτό το λόγο σας ταλαιπώρησα μέσα στον ήλιο του Αλωνάρη με τις Μεγάλες Επιχειρήσεις του 1942,του 1943 του 1944 ,με την Νεολαία της Κατοχής που ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο για τα βουνά μας,και την πολιτική τοποθέτηση του Κυβερνώντος κόμματος τον 15νταύγουστο του 1982.

Για να φωνάξουμε προς κάθε κατεύθυνση.
Οι Νεκροί μας απαιτούν Δικαίωση και Συνέπεια.
Εμείς τους ευγνωνομούμε για τις θυσίες τους και δεόμεθα στον Κύριο για την ανάπαυση της Ψυχής τους.
Αιωνία Σας η Μνήμη.!!--------------------Παλλήνη 28-6-04—Μ.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ.

Διαβάζουμε στα Αρχεία μεταξύ των άλλων και το με αριθ.πρωτ.9807Δελτιο Στρατιωτικής Καταστάσεως της 6ης και 7ης Ιουλίου 1944 για τον νότιο τομέα Πρεβέζης.:
«………ΜονάδεςΓενικού Αρχηγείου,3/40 Σύνταγμα,ΙΙ τάγμα του Γ.Α. και Μονάδες της ΙΧ Μεραρχίας ,επετέθησαν αιφνιδιαστικώς κατά οχυρωμένων σημείων του Τομέως Πρεβέζης,ήτοι κατά των κατωκημένων χώρων Λούρου- Σαμψούντος-Σινώπης_Αρχαγγέλου-Καστροσυκιάς. Τα τμήματα έφερον πλήρως και μετά θαυμαστής ακριβείας εις πέρας τας ανατεθείσας αποστολάς…»
Ανάλογη και παρόμοια είναι η αναφορά για τις ταυτόχρονες επιχειρήσεις στους άλλους τομείς Βόρειου και Ανατολικού.
Ήταν σε πλήρη εξέλιξη και επιτυχής η μεγάλη επιχείρηση «Κιβωτός» που είχε ανατεθεί στις προκεχωρημένες Μονάδες των Συμμάχων στο Μέτωπο της Ν. Ευρώπης.
Επίσημα αυτές οι Προκεχωρημένες δυνάμεις των Συμμάχων είναι οι οργανώσεις ανταρτών του Ν. Ζέρβα από την 14η Μαρτίου1943.
Αυτό το μέρος του Αρχαγγέλου, όπου το μνημείο Πεσόντων, σημαντική τοποθεσία για τους άξονες δρόμων Πρεβέζης-¨Αρτας.Πρεβέζης-Ηγουμενίτσας,Πρεβέζης Ιωαννίνων, για να δημιουργηθεί το Προγεφύρωμα Β/Δ Ελλάδος.
Οι ανταρτικές ομάδες μόνες τους,ως Δύναμη Τακτικού Στρατού,χωρίς αεροπορική κάλυψη,άνοιξαν ελεύθερο διάδρομο μεταξύ θαλάσσης και ορεινών συγκροτημάτων για απόβαση και μεταφορά εφοδίων.
Έτσι για δεύτερη φορά το 1944 η Β/Δ Ελλάδα γίνεται τόπος μεγίστης προσφοράς σε όλη την Ευρώπη και στον τον Ελεύθερο κόσμο.
Με άνεση οι Συμμαχικές δυνάμεις αποβιβάζονται στην Νορμανδία αλλά οι δικές μας δυνάμεις του Ναπολέοντα Ζέρβα βοηθούν και σε κάτι άλλο εξ ίσου σημαντικό,στη διάλυση του τριγώνου Βερολίνου-Σόφιας- Βουκουρεστίου με την αποσκίρτιση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
Η πρώτη μεγάλη προσφορά είχε γίνει με την επιχείρηση ANIMALS το 1943 με την διάλυση του άξονα Ρώμης – Βερολίνου.
Και τότε,το καλοκαίρι του 1943, η Β/Δ Ελλάδα έγινε ολοκαύτωμα για την Δημοκρατία,για την Ειρήνη,για την Δικαιοσύνη για την Ελευθερία,με την προετοιμασία για απόβαση.
Αλλά κάποτε πρέπει το Έθνος και το Κράτος μας ,πρέπει οι σύμμαχοι και οι πολλές δεκάδες Πρωθυπουργών ,που κάθε χρόνο γιορτάζουν στη Νορμανδία, να αξιολογήσουν την ίδια περιοχή της Β/Δ Ελλάδος και για την πρώτη μεγάλη επιχείρηση HARLING του 1942,διότι από εδώ οι Σύμμαχοι ζήτησαν τον Ναπολέοντα Ζέρβα για την γέφυρα του Γοργοποτάμου. Αμέσως μετά την ανατίναξη, στα μέρη τούτα ήλθαν οι κομμάντος της Συμμαχικής αποστολής.
Χωρίς λεπτομέρειες αναφέρθηκα στις 3 Μεγάλες Συμμαχικές Επιχειρήσεις επιγραμματικά, του 1942,του 1943 και του 1944 και τόνισα τη σχέση τους με τον ξεχασμένο τόπο μας τηνΒ/Δ Ελλάδα και ιδιαίτερα με την Ήπειρο.

Θέλω όμως να αναφερθώ σ'ένα άλλο, ίσως στο πιο σημαντικό. Θέλω να τονίσω την επίδραση και την ακτινοβολία αυτών των κορυφαίων γεγονότων στη Νεολαία της Εποχής εκείνης.
Διαβάζουμε με δέος και σεβασμό στο μνημείο που έχουμε μπροστά μας πολλά ονόματα ηρώων και μεταξύ αυτών των Ιερολοχιτών Καπράλλου,Τσιλίκη και Κουρεμένου. Στη Μενίνα έπεσε ο Τσουκνικάς και στη Λευκάδα ο Μαηδόνης.
Στη γιορτή της Υπαπαντής του Χριστού γίνεται λόγος για το προφητικό του Συμεών «το Αντιλεγόμενο Σημείο».Λ.β΄,34.
Η παράταξη του Ζέρβα ήταν αυτή που πίστευε σε αυτό και το εκδηλώνει στα Μνημεία και στις Εκκλησίες.
Η Αλήθεια θριάμβευσε τότε και έσωσε την Ελλάδα.
Έτσι θα γίνει και τώρα διότι υπάρχει μαρτυρία Νεολαίας που συσχετίζεται με το Αντιλεγόμενο Σημείο,όπως υπήρξε και στην Κατοχή.
Η ΟΠΛΑ, που αλώνιζε τις Ανώτατες Σχολές και τρομοκρατούσε, μετά την δολοφονία του Ρογκάκου και του Κίτσου Μαλτέζου,ανάγκασε το 1943 την Νεολαία να ιδρύσει στο Πολυτεχνείο τον Σύλλογο Ανωτάτων Σχολών,τον ΕΣΑΣ
.Πολλοί από αυτούς ανέβηκαν στο βουνό και τους πρώτους όρκισε ο τότε γνωστός ως Πάπα Μούσκος,ο μετέπειτα Μακάριος της Κύπρου.
Με πολλούς κινδύνους βρέθηκαν στη Λάκκα Σούλη.
Είχαν προηγηθεί οι Θεσσαλοί και όλοι μαζί τοποθετήθηκαν στο Σύνταγμα του Αγόρου που είχε την έδρα στού Μπάλλα,κοντά στο Αρχηγείο του Ζέρβα στα Δερβίζιανα, στα σπίτια του Χαρίλαου Τσόγκα.
Εκεί στη Βρύση Καρακίτσου,στου Παπανικόλα,στου Τζιάλλα και στο Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας βρήκαν διαμονή,πήραν μαθήματα τακτικού και ανορθόδοξου πολέμου.
Από αυτό το Λημέρι και Ορμητήριο ,έγραψαν τραγουδώντας και πολεμώντας Γερμανούς και Γερμανοτσάμηδες,σελίδες δόξας από την Φιλιππιάδα μέχρι την Καστροσυκιά .
Λούρος,Σαμψούντα,Σινώπη, Αρχάγγγελος,Κανάλια,Ζάλογγο ήταν τα πεδία των μαχών που πρωτοδοκιμάστηκαν και διακρίθηκαν. Είχαν και νεκρούς.
Και πάλι τους συναντάμε στην Παραμυθιά,στην Πάργα στη Μενίνα,στην Ολύτσικα στη Δωδώνη και στα Γιάννινα.
Μετά από τις νικηφόρες μάχες ,επέστρεφαν στού Μπάλλα,στο πρόχειρο Νοσοκομείο της Ευαγγλίστριας,για μνημόσυνο των συναδέλφων τους,για συμπλήρωση του ημερολογίου τους ,για βοήθεια στην εφημερίδα τους Κουτσουκέλλα» και «Μεγάλη Ελλάδα».
Αυτά ήταν τα παιδιά του Πολυτεχνείου της Κατοχής.

Σε αυτή την σεμνή τελετή καλό είναι να φέρουμε στη μνήμη μας και μια άλλη επιχείρηση που ‘έγινε τον 15αυγουστο του 1982.
Ήταν η Επιχείρηση Εκμαυλισμού και εισαγωγής της Διαφθοράς σε μεγάλα τμήματα πληθυσμού με το Ν/Σ για την Εθνική Αντίσταση.
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Ευάγγελος Αβέρωφ κατήγγειλε τον αιφνιδιασμό,την μεθόδευση,το αδικαιολόγητο επείγον,την διαστροφή και παραχάραξη της Ιστορίας.
Από την αντίστροφη Λογική,από την αντίστροφη Ηθική, σύσσωμη η Αξιωματική Αντιπολίτευση αναγκάζεται σε αποχώρηση από την Βουλή,υποσχόμενη κατάργηση και ψήφιση νέου Νόμου.
Πέρασαν από τότε πολλά χρόνια και ο ψευδώνυμος Κοινωνικός Μετασχηματισμός έμεινε ως Κατεστημένο Κοινωνικού Εκμαυλισμού και Πνευματικής Τυραννίας.
Προκαλεί και επιχειρεί πλάτεμα και βάθεμα της Διαστροφής.

Οι τώρα Κυβερνώντες,υποσχόμενοι επανίδρυση του Κράτους,καλό είναι να έχουν υπ’όψη τους τα Πρακτικά της Βουλής του !5αύγουστου,και το βιβλίο του Αντιστασιακού Ευάγγελου Αβέρωφ ,το τελευταίο ,«Ένα Σάλπισμα».
Ξένο Πανεπιστήμιο μας προκαλεί με διατριβή «Μετασχηματισμός του Λόγου στην Ελλάδα» στη δεκαετία του ’80,με βάση των θέσεων του ΕΑΜ της 10ετίας του 40.
Η Β/Δ Ελλάδα στη 10ετία του 40 ήταν τόπος Θυσίας και Αυτοθυσίας,ως κορύφωση του Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού. Οι άνθρωποί της,οι πολεμιστές αντάρτες πίστευαν σε σταθερές Αξίες.
Η Νεολαία μας σήμερα αναζητεί Πρότυπα.
Οι Νεκροί μας απαιτούν Συνέπεια και Δικαίωση. Αιωνία η ηρωική σας Μνήμη.!!!!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιστορία Εικονογραφημένη τεύχος Μαΐου 2019: αφιέρωμα στον ΕΔΕΣ

Φωτογραφικό υλικό για τον ΕΔΕΣ και τους πρωταγωνιστές της οργάνωσης

Τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τους 140 εκτελεσθέντες στο Νταλαμάνι