«Η Εθνική Αντίσταση σε απόσταση 1942-1945» αναμνήσεις του Γεωργίου Πάτση





Μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Πελασγός του Ιωάννη Γιαννάκενα οι αναμνήσεις του υποστράτηγου Γεωργίου Β. Πάτση. Την επιμέλεια του ιστορικού αρχείου και τον πρόλογο ανέλαβε ο υποφαινόμενος και την επιμέλεια της έκδοσης η κα Ελίνα Μαστέλλου Γιαννάκενα.

Ο Ηπειρώτης Γεώργιος Β. Πάτσης πολέμησε στον πόλεμο του 1940-’41 σαν διμοιρίτης πολυβόλων στο ΙΙΙ/24 ΤΠ κατά των Ιταλών. Την περίοδο της κατοχής εντάχθηκε στον ΕΔΕΣ του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα και υπηρέτησε ως διοικητής λόχου του Υπαρχηγείου Πρεβέζης με περιοχή ευθύνης τη Μικρή Λάκκα Σουλίου ενώ από την άνοιξη του 1944 με την αναδιοργάνωση των Εθνικών Ομάδων του ΕΔΕΣ ανέλαβε τη διοίκηση του 2ου λόχου του 1/24 Τάγματος του 24ου Συντάγματος Πεζικού του ΕΔΕΣ.

Συμμετείχε στις μάχες εναντίον των Γερμανών στο Μπαλτανέζι Νικολιτσίου (23-24 Μαίου 1944), στην «τιτανομαχία» Πρεβέζης τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς καθώς και πολλές άλλες μάχες κατά των κατακτητών το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του ’44 στα πλαίσια της συμμαχικής επιχείρησης «Κιβωτός του Νώε».

Τον Δεκέμβριο του 1944 ανέλαβε διοικητής του φρουρίου και της πόλης της Κέρκυρας μέχρι την αναγκαστική υποχώρηση του ΕΔΕΣ από την Ήπειρο την 31η Δεκεμβρίου. Ακολούθως μετά την διάλυση των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ κατετάγη στο 205 Τάγμα Εθνοφρουράς που μετονομάσθηκε λίγο αργότερα σε 581 Τάγμα Πεζικού. Από το 1948 διηύθυνε το γραφείο πληροφοριών του τακτικού στρατηγείου της VIIIης Μεραρχίας στην Κόνιτσα. Αποστρατεύθηκε το 1969 με τον βαθμό του Συνταγματάρχη.

Από τον πρόλογο του βιβλίου:

«Το παρόν βιβλίο αποτελεί μία μαρτυρία του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης κ. Γεωργίου Πάτση. Πρόκειται για ένα είδος αναμνήσεων που όμως δεν παραβλέπει μεταγενέστερες προσεγγίσεις για τα θετικά και τα αρνητικά της περιόδου 1942-1945. Ο συγγραφέας αν και πήρε μέρος στα γεγονότα που αφηγείται κρατά την απαραίτητη απόσταση προκειμένου να ερμηνεύσει και να αναλύσει γνωστές και άγνωστες πτυχές της κατοχικής περιόδου.
Στόχος του -όπως αναφέρει και ο ίδιος στην εισαγωγή του- να αποκαλύψει τις βαθύτερες αιτίες των γεγονότων και να μεταλαμπαδεύσει στις νεότερες γενιές τα εθνικά ιδεώδη ώστε να μην διαπραχθούν στο μέλλον τα λάθη του παρελθόντος. Παρά τα 102 έτη του, ο συγγραφέας έχει μία γραφή άμεση και αφηγηματική που δεν απομακρύνει τον σύγχρονο αναγνώστη αλλά τον βοηθά να αντιληφθεί τα γεγονότα και τα νοήματα ακονίζοντας την κριτική του σκέψη.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανάλυση που επιχειρεί ο συγγραφέας κ. Πάτσης υπέρ του Βασιλέα Γεωργίου Β’ και του Ιωάννη Μεταξά, που νοικοκύρεψαν την Ελλάδα παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την οδήγησαν σε λαμπρές νίκες που αναγνωρίστηκαν από τους συμμάχους αλλά και τους εχθρούς. Όπως επίσης και τις ευθύνες που καταλογεί στην τότε πολιτική ηγεσία, η οποία δεν επεδίωξε τη συνεργασία με τις αντιστασιακές οργανώσεις και υποκίνησε τον διχασμό του λαού προβάλλοντας θέσεις και απόψεις για το πολιτειακό, το οποίο την δεδομένη χρονική στιγμή ήταν εκτός λογικής και πραγματικότητας.
Από την κριτική του δεν θα μπορούσε να ξεφύγει το τότε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, που από την πρώτη στιγμή λειτουργούσε υπέρ των συμφερόντων της Σοβιετικής Ένωσης. Μέχρι την επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στη σοβιετική Ρωσία το ΚΚΕ είχε ξεκάθαρη στάση υπέρ του Άξονα και αυτή βεβαίως βασιζόταν στο σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ»  

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πελασγός του Ιωάννη Γιαννάκενα. Δ/νση: Χαρ. Τρικούπη 14 (εντός της στοάς), Αθήνα. Τηλ. για παραγγελίες 210 3628976 ή 210 6440021.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιστορία Εικονογραφημένη τεύχος Μαΐου 2019: αφιέρωμα στον ΕΔΕΣ

Φωτογραφικό υλικό για τον ΕΔΕΣ και τους πρωταγωνιστές της οργάνωσης

Τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τους 140 εκτελεσθέντες στο Νταλαμάνι