Καίτη Ζέρβα: "Να ξέρετε πως ο στρατηγός Ζέρβας πέθανε φτωχός όπως φτωχός ήταν και μετά τον εμφύλιο".



 


Η Καίτη Ζέρβα που ένοιωθε μέχρι τα βαθειά της γεράματα εντονα τις αναμνήσεις του Εμφυλίου είχε εκμυστηρευτεί στον υπογράφοντα πως «το μέγα επίτευγμα της Αντίστασης ηταν ο Γοργοπόταμος με την ένωση ολων των αντιστασιακών οργανώσεων αριστερών και δεξιών υπο την καθοδήγηση του Ναπ.Ζέρβα».
 
Και συνέχισε την εξομολόγησή της "Να ξέρετε πως ο στρατηγός Ζέρβας πέθανε φτωχός όπως φτωχός ήταν και μετά τον εμφύλιο. Τα παραμύθια της προπαγάνδας οτι οι δεξιοί αντάρτες ζούσαν με τις λίρες των Αγγλων , αυτά είναι ανιστόρητες αφέλειες για να μην δώσω άλλους χαρακτηρισμούς...".
 
Απόδειξη των παραπάνω μια πικρή σελίδα απ το προσωπικό ημερολόγιο του Αρχηγού του ΕΔΕΣ ο οποίος μετά τον εμφύλιο γυρνά σε μια κατεστραμμένη Ελλάδα , πάμφτωχος, προσπαθώντας να ενώσει τα σπασμένα κομμάτια της ζωής του, να βάλει σε τάξη έγγραφα και ντοκουμέντα, να συμφιλιώσει μαχητές μετά τον αδελφοκτόνο πόλεμο και να γαληνέψει τη συνείδησή του για όσα έζησε στα βουνά πολεμώντας τους Γερμανούς και τους αντάρτες του ΕΛΑΣ. 
 
Μετά, πολιτεύτηκε. Άνοιξε πολιτικό γραφείο αλλά παρά του οτι υπουργοποιήθηκε, τιμήθηκε για τη δράση του , δεν αντάλλαξε τούς αγώνες του με άλλου είδους ωφελήματα, ούτε πλούτισε πολεμώντας στα βουνά οικειοποιούμενος τις λίρες των Αγγλων όπως αφελώς ισχυρίστηκαν για τον ΕΔΕΣ κάποιοι πολιτικοί του αντίπαλοι.
Στο ημερολόγιο του -που αποκαλύπτεται για πρώτη φορά - γράφει ο Ζέρβας.

12 Απριλίου Τρίτη.
"Σήμερα εβλαστήμισα τον εαυτό μου. Δεν είχα ούτε 100 δραχμές να πάρω τα απαραίτητα δια το γραφείο μου. Μεθαύριο εχομε Πάσχα. Και δεν εχω να ψωνίσω ούτε κρέας, ούτε ψωμί. Και ούτε να πληρώσω το νοίκι του γραφείου , ούτε το μισθό του υπαλλήλου, ούτε του σοφέρ. Τι θα πάρω για τα παιδιά μου? Τι για την Καίτη μου? Τίποτε. Δυστυχώς τίποτε. Ποτέ στη ζωή μου δεν βρέθηκα σε τόσο δύσκολη θέση. Ποτέ...".


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιστορία Εικονογραφημένη τεύχος Μαΐου 2019: αφιέρωμα στον ΕΔΕΣ

Φωτογραφικό υλικό για τον ΕΔΕΣ και τους πρωταγωνιστές της οργάνωσης

Τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τους 140 εκτελεσθέντες στο Νταλαμάνι