Βιβλιογραφία για τον Ναπ. Ζέρβα και τον ΕΔΕΣ - Γ' Μέρος


          Το ημερολόγιο του Στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα, αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο που οπωσδήποτε φωτίζει πολλές πτυχές της δράσης του αρχηγού του ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ και της οργανώσεως γενικότερα. Ο πόλεμος κατά των Ιταλών και Γερμανών, οι σχέσεις του με τους Άγγλους, τα παράπονα του για μερικά στελέχη του, οι αγωνίες, οι φόβοι του συνυπάρχουν στο βιβλίο. Δεν θα μπορούσε να λείπει η σχέση του με το ΕΑΜ και το ΚΚΕ. Επιπλέον, αναιρούνται πολλές κατηγορίες της αριστεράς για το πρόσωπο του Ν. Ζέρβα. Εισαγωγή, σχόλια και υποσημειώσεις του Βαγγέλη Τζούκα.  





            Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του Κώστα Ιωάννου, μαχητή και ιστορικού της οργανώσεως. Αποτελεί απάντηση στην αξιοπιστία των γερμανικών "αρχείων" του Βέντε που παρουσιάζουν ανακρίβειες. Επιπλέον, ο συγγραφέας με άπειρο αρχειακό υλικό από τα κιβώτια της οργάνωσης αναιρεί με τον πλέον τεκμηριωμένο τρόπο στρατευμένες κατηγορίες από ιστορικούς της αριστεράς για τη δράση του Ν. Ζέρβα. Στο βιβλίο παρουσιάζονται μαρτυρίες μελών Συμμαχικής Αποστολής, ηγετικών στελεχών του ΕΔΕΣ αλλά και ιστορικών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, όπως του Σόλωνα Γρηγοριάδη, που επιβεβαιώνουν τα όσα υποστηρίζει ο συγγραφέας.




              Ένα ακόμη σπουδαίο έργο του Κώστα Ιωάννου. Μία ακόμα επίσημη και τεκμηριωμένη απάντηση στους αναθεωρητές της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης. Παρουσιάζει την παραχάραξη της ιστορικής πραγματικότητας προς όφελος της εαμικής προπαγάνδας, από στρατευμένους κομματικά ιστορικούς που δεν διστάζουν να πλαστογραφούν και να παραποιούν την ιστορική αλήθεια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιστορία Εικονογραφημένη τεύχος Μαΐου 2019: αφιέρωμα στον ΕΔΕΣ

Φωτογραφικό υλικό για τον ΕΔΕΣ και τους πρωταγωνιστές της οργάνωσης

Τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τους 140 εκτελεσθέντες στο Νταλαμάνι