Βιβλιογραφία για τον Ναπ. Ζέρβα και τον ΕΔΕΣ - Β΄μέρος

       Ο Κώστας Ιωάννου, αξιωματικός του ΕΔΕΣ και Ιστορικός της Οργάνωσης, στο βιβλίο του "Η αλήθεια από τον Άρη", αποδεικνύει τον διαυγή αγώνα του ΕΔΕΣ και παρουσιάζει έγγραφα και ντοκουμέντα για τη δράση του ΕΔΕΣ αλλά και του ΕΛΑΣ. Παρατίθεται και η Γενική Έκθεση του Άρη Βελουχιώτη, που αναφέρεται στην περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 1943.  




  Τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα, από το Ίδρυμα - Μουσείο Εθνικής Αντιστάσεως "Ναπολέων Ζέρβας". Έχουν εξαντληθεί, πλέον μπορεί κάποιος να το προμηθευθεί ίσως σε κάποια παλαιοβιλιοπωλεία.



 
     Η απόφαση του Ηρακλή Πετιμεζά, του Νικήτα της Εθνικής Αντιστάσεως, να δώσει στη δημοσιότητα τις αναμνήσεις του και τα σημαντικότερα έγγραφα από το μοναδικό και πράγματι πολύτιμο αρχείο του, αποτελεί μια ουσιώδη συμβολή στην αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων που παρουσιάζει η ελληνική βιβλιογραφία. Ο Ηρακλής Πετιμεζάς με σαφήνεια και αντικειμενικότητα έχει καταγράψει κρίσιμες φάσεις του αγώνα του στρατηγού Ναπ Ζέρβα κατά την Κατοχή. Πρωταγωνιστής όμως και ο ίδιος στα δίσεκτα αλλά επικά κατοχικά χρόνια, ήταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του στρατηγού και ουσιαστικός εκπρόσωπός του στην Αθήνα, αφ ότου ο Ζέρβας εγκαταστάθηκε στα βουνά Σιγηλός, εργατικότατος και δυναμικός, ο Η Πετιμεζάς πάλεψε με έξαρση και θάρρος, διεξάγοντας με επιτυχία και ευρωπαϊκών προδιαγραφών ακρίβεια και συνέπεια έναν αγώνα πολυμερή. Ήταν εκείνος που εξεύρισκε έμψυχο στελεχειακό υλικό για να συγκροτήσει τον αντάρτικο στρατό του ο Ζέρβας, οργανώνοντας αποστολές αξιωματικών στα βουνά για να πολεμήσουν, εφοδίαζε δε με αναγκαίο υλικό τις αντάρτικες δυνάμεις του ΕΔΕΣ. Είχε συγκροτήσει την περίφημη Ομάδα του Νικήτα, που δρούσε - προκαλώντας την ιδιαίτερη προσοχή των Συμμάχων - με τη συγκέντρωση στρατιωτικών και άλλων πληροφοριών που μεταβιβάζονταν είτε με ασύρματο είτε με συνδέσμους, ενώ βοηθούσε Βρετανούς αξιωματικούς στις δολιοφθορές των. Ο Πετιμεζάς ήταν μέλος της διοικήσεως του Ζερβικού ΕΔΕΣ στην Αθήνα και κρατούσε τις πολιτικές και άλλες επαφές του στρατηγού στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα ως σύνδεσμος. Με τις ιδιότητες αυτές, ο αγωνιστής Πετιμεζάς - ή Νικήτας, όπως ήταν το αντιστασιακό ψευδώνυμό του - ήταν σε θέση να γνωρίζει από πρώτο χέρι τις πολλές εξελίξεις της εποχής, αφού όχι απλά τις παρακολουθούσε, αλλά και συμμετείχε ενίοτε στη διαμόρφωσή τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιστορία Εικονογραφημένη τεύχος Μαΐου 2019: αφιέρωμα στον ΕΔΕΣ

Φωτογραφικό υλικό για τον ΕΔΕΣ και τους πρωταγωνιστές της οργάνωσης

Τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τους 140 εκτελεσθέντες στο Νταλαμάνι